vasárnap, július 22, 2018
Text Size
Jog

Ebben a rovatban hasznos jogi tanácsokkal, hírekkel valamint jogszabályfigyelővel segítjük az olvasókat a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása érdekében.

altA válság miatt zsugorodó piacon a gyártók olyan, termékük dicsőítését szolgáló, feltűnő dobozt, csomagolást alkalmaznak, ami megtéveszti a vásárlókat. Ezt akarja most szabályozni az Unió.  Bővebben...

2005-ben az Európai Unió lakosainak 20 százaléka, 2010-ben pedig már 40 százalékuk vásárolt az interneten. Magyarországon is egyre gyakoribb, hogy a fogyasztók nem a hagyományos értékesítési formákat veszik igénybe egy-egy termék vagy szolgáltatás vásárlásakor, hanem a szerződés megkötésére az internetet vagy más távközlési eszközt használnak. Nem árt, ha tudják, hogy ez esetben speciális jogok illetik meg őket: a Szövetség ezért e többletjogokról és a távollevők között kötött szerződésekre vonatkozó egyéb rendelkezésekről állított össze tájékoztatót, amely ide kattintva érhető el.

Az utasok többsége sokszor nincsen tisztában az utazás során őket megillető jogokkal, illetve kötelezettségeikkel. Így kevesen tudják például, hogy mihez kezdjenek akkor, ha nem elégedettek a szálláshellyel vagy az étkezéssel, különösen, ha nem áll rendelkezésre utaskísérő és nem beszéli a fogyasztó az adott ország nyelvét. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ezért az utazási szerződések kapcsán összeállításra került részletes tájékoztatóval segíti a fogyasztókat tudatosságuk javítása érdekében. Az összefoglaló ide kattintva érhető el

Sokszor merül fel kérdés arra vonatkozólag, hogy az egyes légi járatok törlése vagy késése esetén milyen jogok is illetik meg a fogyasztókat. Ezeket egy európai uniós jogi norma, a visszautasított beszállás és légi járatok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról, és a 295/91/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, Európai Parlament és a Tanács 261/2004/EK rendelete tartalmazza. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a légi utas jogok kapcsán részletes összefoglalóval segíti a fogyasztókat, amelyben tárgyalásra kerülnek az Európai Bíróság vonatkozó ítéletei mellett a poggyászkárokra vonatkozó rendelkezések is. Az összefoglaló itt érhető el.

Egyes sajtótermékekben – különösen az ingyenes újságokban – rendre megtalálhatók a kedvező törlesztő részletre, hitelbírálat nélküli pénzhez jutás lehetőségét ígérő hirdetések.  Figyelmesebb olvasás után kiderülhet, hogy a reklám fogyasztói csoportba történő belépésre csábít. De vajon mik is a fogyasztói csoportok? Mik a veszélyeik? Valóban készpénzhez jut-e a fogyasztó azzal, ha csatlakozik hozzájuk, ahogy a hirdetésekben ígérik? A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége külön tájékoztatóval segít a fogyasztóknak e kérdések és még továbbiak megválaszolásával. Az összefoglaló ide kattintva érhető el.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének célja, hogy Magyarországon a fogyasztói tudatosság növekedjen. Ezért elkészítettük azoknak a különböző szerződéseknek a mintáit, amelyek esetében feltétlenül javasolt már előzetesen megismerkedni az adott ügylet tartalmával. Emellett különböző formanyomtatványokkal, mintalevelekkel segítjük az olvasókat. A „Mintalevelek, formanyomtatványok, szerződéstípusok” c. kiadvány ide kattintva érhető el.

Számtalan fogyasztóvédelmi kiadvány született már, amelyből a fogyasztók részletes tájékoztatást nyernek legfontosabb jogaik kapcsán. Azonban az olvasóközönség körében ezek ismertsége még mindig alacsony. Másrészt a hétköznapokban a korábban teljesen ismeretlen fogyasztóvédelmi területre vonatkozó ismeretanyag egyszerre túl soknak hathat az olvasó számára. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetség ezért elkészített egy kiadvány azzal a céllal, hogy az adott témakör kapcsán tömören és közérthetően hívja fel a figyelmet a leginkább problémásnak minősülő területekre. A tájékoztató ide kattintva érhető el.

Másodfokú, jogerős ítéletet hozott tegnap a Fővárosi Törvényszék a Főtáv túlszámlázása miatt.

Bővebben...

Hiányos és pontatlan a végrehajtó és az eljárásában részt vevők kapcsolattartásának jogi szabályozása, s emiatt a bírósági végrehajtás gyakorlata.

Bővebben...


Akkor is igényt tarthat-e a jogosult a mással elvégeztetett javítás költségének megtérítésére, ha előzetesen nem hívta fel a hibásan teljesítő kötelezettet a kijavításra?

Bővebben...

altNem sikerült enyhébb büntetést kiharcolnia a Kúrián a budai Caligula night club egykori üzletvezetőjének és biztonsági őrének. A bárban elképesztő összegű számlákat állítottak ki külföldi turistáknak, és nem engedték őket el, amíg nem fizettek. Amit tettek, jogi értelemben igenis emberrablásnak számít – mondta ki a Kúria. Bővebben...

altKözponti nyilvántartás, gyorsabb ügyintézés jön augusztustól a végrehajtás terén. Törvény már van, a részletekről azonban még folyik az egyeztetés. Bővebben...

A Lufthansa repülőtársaság 2013. április 22-én hajnalban törölte a magyar fővárost érintő járatokat, így tizenhárom Budapestre tartó és tizenhárom Budapestről induló légi járat került törlésre. Nem árt az érintett fogyasztóknak tudniuk azt, hogy milyen jogaik vannak ilyen esetben: a légi fuvarozótól kérhetik ugyanis a jegyár visszatérítését, az átfoglalást, emellett joguk van ellátáshoz és bizonyos esetekben kártalanításra is.

Bővebben...

altAz eljárást a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezte a sárga csekkes fizetés után felszámított tranzakciós díj miatt. Bővebben...

További cikkeink...

4. oldal / 7

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>