csütörtök, február 21, 2019
Text Size
Civil pálya

A fogyasztóvédelmi civil szervezetek tevékeny szerepet vállalnak a hazai fogyasztóvédelemben, ezért itt a szervezetek által megjelentetett híreket olvashatják.

A védendő fogyasztóknak kiemelt érdekük fűződik ahhoz, hogy tisztában legyenek a fogalom pontos jelentésével, azzal, hogy ki is minősül pontosan védendő fogyasztónak. Az ilyen minőségben történő nyilvántartásba vételhez továbbá külön adatlapot szükséges kitölteni, amelyen még külön, a fogyasztási hely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének vagy a gyámhivatal aláírásának is szerepelnie kell. A Magyar Energiafogyasztók Szövetsége a védendő fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében egy csokorban állította össze a vonatkozó, fontosabb nyomtatványokat és tájékoztatókat, a dokumentumok ide kattintva érhetőek el.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával vadonatúj fogyasztóvédelmi játékot fejlesztett. A főhős ennek segítségével játszva sajátíthatja el azokat a legfontosabb fogyasztóvédelmi ismereteket, amelyek kapcsán fennálló problémákkal már valószínűleg találkozott mindennapjai során, azonban jogait a vonatkozó tudás hiányában nem tudta érvényesíteni. A Szövetség ezen változtatni szeretne - próbálja ki Ön is, hogy tudatos fogyasztó lehessen! A Fogyasztóvédelmi Kalandjáték ide kattintva érhető el.

Idén húszéves a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége (MESZ), ezen alkalomból a MESZ elkészített egy tájékoztatót, amelyben sokrétű tevékenységük összefoglalásra kerül, ismertetve a Szövetség kezdeti megalakulásának körülményeit, valamint az aktuális energiapolitikai kérdéseket is. A MESZ összefoglalója ide kattintva tekinthető meg.

A METRO Kereskedelmi Kft. a Fogyasztóvédők Országos Egyesületével (FOE) közösen fogyasztóvédelmi oktatást tartott partnerei számára a METRO képzőközpontjában, a budaörsi Vevőakadémián. A konferencián kiskereskedők vettek részt, akiket interaktív előadások keretében képeztek tovább a fogyasztóvédelmi jogszabályokról. Bővebben...

A CareerBuilder felmérése szerint az amerikai munkaadók 37 százaléka ellenőrzi a hozzájuk jelentkező álláskeresőket a közösségi oldalakon. A cég három évvel ezelőtti vizsgálatában még 50 százalékra becsülte ezek arányát. Bővebben...


Kezdődik megint....most az eper, aztán a paprika-paradicsom meg az összes többi. A nyár közepétől a dinnye, az lesz csak igazán magyar,hazai,édes és mézes. Mint a tojás, a hazai-tanyasi alomból való. Egyszer érdemes lenne kikalkulálni az összes magyar tanya tojástojó képességét és ezt a számot összevetni a piacokon megjelenő áltanyasi tojások mennyiségével.

Bővebben...

A világon évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer nem kerül emberi fogyasztásra, Magyarországon ez 1,8 millió tonna (ebből 400 000 tonna a lakossági élelmiszerhulladék). Ez a mennyiség nyilván nem csökkenthető nullára, de a rendszerben jelentős tartalékok vannak, melyeket ki kellene aknázni. Bővebben...

Társadalmi egyeztetésre került a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján a turizmusról és a vendéglátásról szóló törvényjavaslat, melyhez az állampolgárok és társadalmi szervezetek véleményét a Minisztérium 2012. április 6-ig várja. A tervezett jogszabály és indokolása ide kattintva olvasható, míg a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének véleményét itt olvashatja el.

A civilek adományaira számító szervezetek pontosan érzékelik a bizalom megingásának veszélyeit. Őket sújtja leginkább minden olyan eset, amely az adományok felhasználására figyelő közvéleményt elbizonytalanítja. Szerdán több adománygyűjtő szervezet fogott össze, hogy megoldják a problémát. Bővebben...

A jogkövető magatartás elősegítésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) meghirdette a Fogyasztóbarát Vállalkozás cím elnyerésére szóló pályázatot a kereskedelmi, vendéglátó kis- és középvállalkozások számára, a kiírásra május 31-ig lehet jelentkezni több kategóriában - jelentette be Pintér István főigazgató csütörtökön, sajtótájékoztatón, Budapesten. Bővebben...

2012. március 29-én Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója nyújtotta át a 2012-es év „Fogyasztóvédelemért” c. díjat több olyan szakembernek, akiknek fogyasztóvédelmi tevékenysége, fogyasztókért végzett állhatatos munkája mindenképp elismerést kíván. A díj hazánkban a legrangosabb olyan kitüntetésnek minősül, amelyet fogyasztóvédelmi szakember kaphat. Idén a díjazottak között volt Dr. Eitmann Norbert is, aki a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége tagszervezetének, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesületnek az elnökeként elvitathatatlan érdemeket szerzett a fogyasztók védelmében kifejtett tevékenységével. Ezúton gratulálunk a kitüntetéshez!

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége kiemelten fontosnak tartja a békéltető testületek tagjai ismereteinek bővítését azért, hogy minél hatékonyabban láthassák el tevékenységüket a testületi eljárások során. Ezért a Szövetség országos konferenciát rendez 2012. március 27-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara épületében. A konferencia programja ide kattintva tekinthető meg.

A fogyasztói csoportokkal kapcsolatban már számos szabályozási javaslat, észrevétel és egyéb vélemény fogalmazódott meg, amelyek végére ugyanakkor pont került a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 2012. január elsejétől hatályos módosításával, amelyben a fogyasztói csoportok betiltásra kerültek. Az új szabályozásra tekintettel Szövetségünk elkészített egy összefoglaló anyagot a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, ami ide kattintva tekinthető meg.

További cikkeink...

5. oldal / 6

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>