szombat, február 16, 2019
Text Size
Hatóság Cikkek Veszélyes befektetések

A fogyasztóvédelmi hatóságok léphetnek fel szankciókkal a jogsértő vállalkozásokkal szemben. Az olvasók itt betekintést nyernek többek között a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tevékenységébe.

Nem a Quantum XXL a hibás abban, hogy mintegy ötezer magyar ügyfél összesen 1,7 milliárd forint veszteséget szenvedett el online devizakereskedésen – állította Kiss Attila, a cég jogi képviselője pénteken sajtótájékoztatón. A PSZÁF most tekinti át, hogy szükséges-e jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával felügyeleti eljárást indítania – jelezte a felügyelet.

A Tadawul FX nevű, ciprusi forex és árutőzsdei brókercég pénzügyi, befektetési szolgáltatásokat, így devizakereskedelmet kínált magyar ügyfelek számára határon átnyúló szolgáltatás keretében. A hongkongi bejegyzésű Quantum XXL Ltd. pedig a cég jogi képviselője szerint jutalék ellenében ügyfeleket közvetített a Tadawul számára, és biztosította a hozzáférést ahhoz a szoftverhez, amely szükséges volt a kereskedéshez. A szoftver feladata volt, hogy figyelje a pénzpiaci mozgásokat, és biztosítsa a használata által garantált 60, illetve 70 százalékos tőkevédelmet.

Az ügyfeleket – a Quantum korábbi közleménye szerint – 8 millió dolláros – 1,7 milliárd forintos – kár érte, egyedileg jóval nagyobb, mint amennyinek a garantált tőkevédelem mellett be lehetett volna következnie. A jogi képviselő közölte: a cég szerint a Tadawul hibázott, s visszautasítják, hogy a Quantum csalást követett volna el vagy piramisjátékot űzött volna.

A veszteséget a Quantum XXL álláspontja szerint az okozta, hogy a Tadawul FX március végén, április elején arra hivatkozva, hogy áttér egy másik elszámolási rendszerre, a Quantum határozott tiltakozása ellenére önhatalmúlag lezárta a nyitott pozíciókat, amiről nem értesítette az ügyfeleket – mondta az ügyvéd. Hozzátette: veszteség akkor keletkezik, ha a nyitott pozíciót kedvezőtlen árfolyamon zárják le.

Arra a felvetésre, hogy a Quantum azzal követhetett el csalást, hogy az ügyfelek nagyobb veszteséget szenvedtek el, mint amekkora a szoftver használatával megengedhető lett volna, azt mondta, hogy a szoftver biztosította ezt a lehetőséget, a korábbi statisztikák alapján a programok hozták az elvárt nyereséget.

Az ügyfelek a jogi képviselő szerint a Tadawullal voltak szerződéses kapcsolatban. A Quantumnak az ügyfelek letétbe helyezett pénzéhez nem volt hozzáférése, az ügyfeleknek sem jogi, sem pénzügyi tanácsot nem adott, nem végzett engedélyköteles tevékenységet. A kereskedést ténylegesen a Tadawul folytatta, az ő számlájára folyt be a pénz, a számlaegyenlegről is ő értesítette az ügyfeleket a napi zárás végén – jelentette ki az ügyvéd.

A Quantum a zárás után több levelet is küldött az ügyfeleknek, hogy elmagyarázza az okokat – mondta Kiss Attila, aki kifejtette: a cég már egy-két héttel korábban tudott az átállásról, az ügyfelek értesítése azonban jogilag nem a Quantum érdekkörébe tartozott.

A Quantum felmondta a Tadawullal kötött szerződést, és polgári valamint büntetőjogi eszközöket is igénybe kíván venni, keresetlevelet azonban még nem adott be. A cég együttműködik a hatósággal, mindent megtesz, hogy az ügyfelek pénze megtérüljön – mondta Kiss Attila.

A jogi képviselő a sajtóban megjelent információkra reagálva közölte: a Quantum XXL hongkongi bejegyzésű, de nem offshore cég, s egy – nem magyar – tulajdonosa van, de kilétét nem árulta el.

A Tadawul Magyarországon határon átnyúló szolgáltatói regisztrációval rendelkezik, a PSZÁF nyilvántartása szerint felügyeleti engedélyét a ciprusi felügyelet adta ki, az gyakorolja felette a felügyeleti jogokat. A cég budapesti értékesítője a ciprusi központhoz irányította az MTI-t, mondván, neki nincs joga nyilatkozni.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: a felügyelet most tekinti át, hogy szükséges-e jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával felügyeleti eljárást indítania.

A felügyelet tavaly novemberben felhívta a figyelmet arra: a magas tőkeáttételes ügyletkötésekből eredő kockázatok miatt a befektetők kizárólag felügyeleti engedéllyel rendelkező szolgáltatókat vegyenek igénybe. Figyelmeztetett többek között arra is, hogy csak megfelelő ismerettel, tapasztalattal rendelkező befektetők kössenek magas tőkeáttételű ügyleteket, s ne alkalmazzanak ügyletet generáló szoftvereket.

A felügyelet tavaly felmérést végzett a szabályozott piacon kívül kötött magas tőkeáttételes ügyletekről. E szerint 2011 első hét hónapjában a lakossági ügyfelek a magas tőkeáttételes ügyleteken (FX és CFD) összességében 19,4 milliárd forint bruttó nyereséget és 22,7 milliárd forint bruttó veszteséget realizáltak, így a nettó eredmény a lezárt pozíciókon 3,3 milliárd forint veszteség volt a vizsgált körben.

A lakossági ügyfelek túlnyomó része (77 százaléka) veszteséget realizált az FX forward és CFD ügyleteken. A vizsgált napon fennálló nyitott pozíciók összesített, nem realizált nyeresége a lakossági ügyfeleknél 1,2 milliárd forint, míg a pozíciók nem realizált vesztesége 4,2 milliárd forint volt. A nyitott pozíciók nagy része, hasonlóan a lezárt pozíciókhoz veszteséget mutatott. Egy nyitott pozíció átlagos eredménye 744 ezer forint veszteség volt. A veszteséges nyitott pozíciók 50 százalékánál a kimutatott veszteség meghaladta a 340 ezer forintot. (forrás:MTI)