szerda, március 20, 2019
Text Size
Otthon Cikkek Indulnak az iránytaxik

Barkácsolás, szomszédjaink akár minket is érintő közüzemi tartozásai, lakberendezés – itt található minden olyan, otthonunkkal kapcsolatos cikk, mely hasznos, praktikus tanácsokkal látja el a fogyasztókat.

Zsákfalukból vinné nagyobb településekre vagy főút melletti buszmegállókhoz az utasokat, lehetne személygépkocsi vagy kisbusz, viszont nem lenne menetrendje, sem rögzített útvonala a magyar iránytaxinak. Cserébe kevesebb településre járnának üresen a menetrend szerinti buszok, így a Volánok működtetése akár olcsóbb is lehet az államnak. Van már példa Magyarországon is ilyenre. Az iránytaxik eddig jellemzően a fejlődő vagy a közel-keleti és afrikai országokban voltak elterjedtek, de a fejlesztési minisztérium most Magyarországon is bevezetné őket.

"Főként kisebb településeken, aprófalvakban terjedhet el az iránytaxi, hogy a menetrend szerinti busznak ne kelljen minden bokorhoz bemenni" - mondta az [origo]-nak Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. Dorner Lajos szerint a főként a közel-keleti és afrikai állomokból ismert, de néhány nyugati országban is elterjedt "igényvezérelt közlekedés" nagy megtakarítást jelenthet az államnak, hiszen kevesebb buszra és üzemanyagra van szükség, ha kisbuszok vagy személyautók "hoznak és visznek egy-két utast". Az iránytaxival utazók pedig "ugyanannyit fizetnek, mint a nagy buszon, hiszen ez esetben is közszolgáltatást vesznek igénybe" - mondta a VEKE elnöke.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a múlt pénteken nyújtotta be az új személyszállítási törvény tervezetét, amely lehetővé tenné az úgynevezett "igényvezérelt személyszállítási szolgáltatást". Az iránytaxi lényege, hogy nem a Volán-busz vagy a vonat szállítja az utasokat, hanem egy kisbusz vagy egy személyautó jön értük. Az iránytaxi általában nem menetrend szerint közlekedik, és nem is előre rögzített útvonalakon. Kis forgalmú időszakokban a meghirdetett menetrend szerinti járatot is helyettesítheti, azt is csak akkor, ha hívják, azaz az utas előzetesen bejelentkezik a diszpécsernél.

forrás:origo