szombat, február 16, 2019
Text Size
Civil pálya Cikkek Közszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatának tesztje – 2018.

A fogyasztóvédelmi civil szervezetek tevékeny szerepet vállalnak a hazai fogyasztóvédelemben, ezért itt a szervezetek által megjelentetett híreket olvashatják.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége időről időre tesztekkel méri, hogy a különböző szektorokban hogyan érvényesülnek a fogyasztóvédelmi jogszabályok, sérülnek-e a fogyasztói jogok, szükséges-e a jogszabályok felülvizsgálata. Szövetségünk a tesztek segítségével nagymértékben kívánja ösztönözni a tudatos fogyasztói magatartás elterjesztését.

A jelen teszt elkészítésekor hatályban lévő, fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 17/B.§ (3) bekezdése szerint a közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozások telefonos ügyfélszolgálatainak több szigorú követelménynek meg kell felelniük.

E szerint például a hívás sikeres felépülésének időpontjától számított öt percen belül élőhangos bejelentkezést kell biztosítani (bizonyos kivételekkel). Emellett a vállalkozás köteles a panasszal kapcsolatos élőhangos ügyintézés választását a fogyasztó beazonosítása nélküli módon – reklám továbbítása nélkül – a telefonos eléréssel működtetett ügyfélszolgálat menüsorrendjének első helyére tenni.

A teszt során közüzemi közszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatának elérhetőségét, a konkrét felvetett élethelyzetünk megoldására adott válaszokat, a telefonos ügyfélszolgálati működés jogszabályoknak való megfelelőséget vizsgáltuk.

Ennek eredményét foglaljuk össze, amelynek során kitérünk a leglényegesebb, kapcsolódó és érvényben lévő fogyasztóvédelmi előírásokra és arra, miszerint ehhez képest a telefonos tapasztalatok, illetve a honlapon lévő telefonos ügyfélszolgálathoz szorosan kapcsolódó információk mennyiben feleltek és felelnek meg.

A teszt megtekinthető ide kattintva.

Készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.alt