csütörtök, február 21, 2019
Text Size
Civil pálya Cikkek Webáruházak fogyasztóvédelmi tesztje – 2018.

A fogyasztóvédelmi civil szervezetek tevékeny szerepet vállalnak a hazai fogyasztóvédelemben, ezért itt a szervezetek által megjelentetett híreket olvashatják.

Magyarországon 2018-ban továbbra is az e-kereskedelem áll a fogyasztóvédelem fókuszában. Az internetes vásárlások számára egyre csak nő, több felmérés pedig igazolja, hogy a fogyasztóknak az online megrendelésekbe vetett bizalma tovább javult, legyen szó akár a belföldi, akár pedig a határon átnyúló vásárlásokról.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már 2013-ban, majd 2016-ban, és 2017-ben is fogyasztóvédelmi tesztnek vetett alá több webáruházat is abból a szempontból, hogy eleget tesznek-e az őket terhelő lényegesebb fogyasztóvédelmi előírásnak. Ugyanakkor ezekből jól látszott az, hogy az érintett vállalkozások nem mindenben feleltek meg a követelményeknek, és az előzetes tájékoztatási kötelezettség körében téves információt nyújtottak a fogyasztóknak.

A 2018. évi fogyasztóvédelmi teszt aktualitását adják tehát egyrészt a korábbi évek tapasztalatai, másrészt pedig az e-kereskedelem folyamatos térnyerése. Tény az is, hogy mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára hasznos segítséget nyújthat a főbb és lényegesebb kötelezettségek összefoglalása, illetve ezek szemléltetése a teszttel érintett webáruházak konkrét példáin keresztül.

Ezúton bocsátjuk közre az újonnan elkészített teszt eredményét, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával készült el, a fogyasztói tudatosság javítása, illetve a vállalkozások jogkövető magatartásának előmozdítása érdekében.

A teszt megtekinthető ide kattintva.


Készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.alt