szerda, február 20, 2019
Text Size
teszt niyto

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával megrendezi az „Országos Fogyasztóvédelmi Sulirajzpályázatot” Magyarország valamennyi általános- és középfokú oktatási intézményének tanulói számára. A program elsődleges célcsoportjaként a fiatal fogyasztók (a legfiatalabb 8 évesektől a 14 évesekig) és tanáraik kerültek meghatározásra. „Készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.”

A pályázat célja a koruk folytán speciálisan védendő fogyasztóknak minősülő diákok megismertetése mindazon alapvető fogyasztóvédelmi témakörökkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy később a mindennapjaik során a tudatos fogyasztói magatartás jegyében hozzák meg ügyleti döntéseiket.

II. A diákok feladatai a pályázat keretében

A vetélkedőn való részvétel keretében a diákoknak feladatként ki kell választani azt a fogyasztóvédelmi területet az alábbi három fogyasztóvédelmi témakör közül, amelyben rajzpályázatukat be kívánják nyújtani:

- Hibás, rossz, tönkrement? – Ezt teheted! (témakörök: szavatosság, jótállás)

- Tudatosság az interneten (témakör: internetes vásárlás)

- Így panaszkodj az eladónál! (témakör: panaszügyintézés)

Ezt követően szükséges a rajz, illetve rajzok elkészítése a megadott méretben (szabadon választható méretek: A2, A3, A4, A5) papír alapon, majd ez után azt meg kell küldeniük 2018. április 15-ig a Szövetségnek postai úton (1191 Budapest, Üllői út 178.), és CD- (vagy DVD) mellékletben is vagy pedig a postai út mellett még elektronikus úton (a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. e-mail címre) úgy, ami annak letöltését lehetővé teszi.

A fenti három különböző témakör jelenti egyúttal az Országos Fogyasztóvédelmi Sulirajzpályázat három kategóriáját is, amelyekre a diákok önállóan és egyénileg pályázhatnak (feltüntetve a rajzok hátoldalán nevüket, életkorukat, lakcímüket, elektronikus elérhetőségüket, a kiválasztott versenykategóriát, felkészítő tanáruk nevét és elektronikus elérhetőségét, oktatási intézményük nevét és székhelyét). Egy diák a vetélkedőben összesen egy darab színes rajzzal pályázhat, ami azt jelenti, hogy érvényesen a három kategória közül összesen egy kategóriában (az általa kiválasztottban) adhat be pályázatot.

A rajzoknak minden esetben kézzel kell elkészítésre kerülniük (például: színes ceruzával, zsírkrétával vagy épp festékkel), az elektronikusan kinyomtatott és így postai úton beküldött anyagokat nem vesszük figyelembe a vetélkedő során. Ugyanakkor – az előre meghatározásra került három különböző pályázati kategóriát kivéve – a diákok szabad kezet kapnak a rajzolás tárgyát, illetve témáját, valamint módját illetően, az lehet akár egy grafika, festmény vagy színrajz is, benne alkalmazhatnak szöveges feliratokat.

Pályázatukat a tanulók önállóan és egyénileg nyújtják be a Szövetéghez. Ennek megfelelően tehát az Országos Fogyasztóvédelmi Sulipályázatban való részvétel és az arra történő jelentkezés a pályaműnek a postai, valamint CD-melléklet (vagy postai és emellett elektronikus megküldés a Szövetség e-mail címére) útján történő benyújtásával valósul meg.

A jelentkezők esetében csak és kizárólag azt a megkötést alkalmazzuk, hogy a vetélkedőben 8-14 éves tanulók vehetnek részt. Ugyanakkor ezen kívül nem kerül meghatározásra további feltétel, így szabadon pályázhatnak a vetélkedőre a magyarországi székhelyű általános-, és középiskolák tanulói is, egy adott oktatási intézményből pedig akár egyszerre több diák is beküldheti pályázati anyagát a Szövetségnek.

A vetélkedőben résztvevő és a legszínvonalasabb pályázati anyagokat benyújtó diákok díjakban részesülnek a verseny Budapesten megtartásra kerülő zárórendezvényén.

III. A pályázat szakmai háttéranyaga

A Pályázat szakmai háttéranyaga a Szövetség által, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával összeállításra került Fogyasztóvédelmi Mentőöv, amelyben bemutatjuk az alábbi fogyasztóvédelmi területeket:

- Hibás, rossz, tönkrement? – Ezt teheted! (témakörök: szavatosság, jótállás)

- Tudatosság az interneten (témakör: internetes vásárlás)

- Így panaszkodj az eladónál! (témakör: panaszügyintézés)

A háttéranyag célja, hogy ösztönözze az alapvető fogyasztóvédelmi ismeretek elsajátítását, továbbá ötleteket ad a gyerekeknek a témában elkészítésre kerülő pályaművekhez.

IV. A pályázat lebonyolítása

A rajzpályázat 2018. január 08-án kerül meghirdetésre, a diákok 2018. április 15-ig jelentkezhetnek a pályázat benyújtásával és a rajzok megküldésével, amelyet követően pedig kiértékelésre kerül sor 2018. április 31-ig.

Ez után pedig 2018 májusában zárórendezvény kerül megtartásra Budapesten, ahol nyeremények átadására kerül sor.