szerda, március 20, 2019
Text Size

A Fogyasztók Lapja készítőinek célja, hogy minél tudatosabb fogyasztók lépjenek fel a mindennapok jogügyletei során. Hírek, információk, tesztek, tippek és ötletek minden mennyiségben, melyek a fogyasztókat segítik és egyben védik.


Egyre több hitelkártyához ajánlanak pénzvisszatérítési akciókat, azonban ténylegesen csak azok járnak jól, akik tudatosan használják kártyájukat. Hiszen több feltételnek meg kell felelni ahhoz, hogy pozitív legyen a mérleg, megfelelő mennyiségű vásárlást kell lebonyolítani, nem lehet késedelembe esni, és még ekkor is maximalizálva van a visszatérítendő összeg nagysága.


Hogyan is működik a hitelkártya?

Hitelkártya használat során a bank a megkötött szerződésben meghatározott mértékű hitelkeretet nyújtja a fogyasztók részére. Tehát amikor a kártyabirtokos használja a kártyát, maximum a hitelkeret erejéig kölcsönt kap a banktól.

Ez a kölcsön mindaddig kamatmentes, amíg minden hónapban, határidőn belül (általában 30-45 nap) a teljes összeg visszafizetésre kerül. Aki azonban kicsúszik a határidőből, súlyos árat fizethet. Hiszen a hitelkártya az egyik legmagasabb teljes hiteldíj mutatóval (35-40 százalék) rendelkező hiteltermék. A jogszabály úgy szól, hogy a hitelkártya-szerződésekhez, a fizetési számlákhoz kapcsolódó hitelek és az áruhitelek esetén (kivéve az alacsonyabb hitelplafon kategóriába tartozó gépjárműhitelt) a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt összegét.

Ráadásul, ha csak 100 forinttal is elmarad a teljes összeg visszafizetésétől a fogyasztó, akkor is a teljes összegre kamatot kell fizetnie a visszafizetés időpontjáig.

A hitelkártyákhoz egyéb költségek is kapcsolódhatnak, így a kártya kiállításának díja is igen eltérő mértékű a különböző pénzintézeteknél.

Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a hitelkártya konstrukciót nem a készpénzfelvételre találták ki. Az ezzel történő készpénzfelvétel jóval drágább, mintha bankkártyával vennék fel az összeget, és a vásárlásoktól eltérően, ezt a tranzakciót már a végrehajtás pillanatától kamat terheli.

Legyünk körültekintőek! Nem kell azonnal aláírni a hitelkártya szerződést, ha megállítanak minket egy bevásárlóközpontban, vagy áruhitel felvétele mellé ajánlják, hiszen nem aktivált hitelkártya esetén is felmerülhetnek költségeink, mint a kártya díja, vagy számlafizetési díj.

Összefoglalva csak azok válasszák a hitelkártya használatot, akik folyamatosan figyelemmel tudják kísérni a visszafizetési határidőket, és eleget is tudnak tenni a teljes összeg visszafizetésének.

Napi Tipp

1. Mindig kérjük el a blokkot!

Ha később ugyanis a termék meghibásodik és szavatossági-jótállási igényt szeretnék a forgalmazóval szemben érvényesíteni, akkor a vásárlás tényét a blokkal tudjuk igazolni.

MEGNÉZEM

Szavazás

Részt vett-e valaha termékbemutatón?