szombat, március 23, 2019
Text Size
Hatóság Cikkek Távhőszolgáltatókat ellenőrzött és bírságolt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A fogyasztóvédelmi hatóságok léphetnek fel szankciókkal a jogsértő vállalkozásokkal szemben. Az olvasók itt betekintést nyernek többek között a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tevékenységébe.

A távhőszolgáltatók honlapjainak kötelező tartalmait ellenőrizte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal azt követően, hogy 2015 őszén valamennyi távhőszolgáltató figyelmét felhívta, hogy aktualizálják a honlapjukon kötelezően szerepeltetendő adatokat, információkat. Az ezt követő, a 103 szolgáltatónál végzett ellenőrzés eredményeként összesen 9,4 millió Ft bírsággal sújtotta a Hivatal a jogsértő szolgáltatókat.


A fogyasztók tájékoztatása érdekében a jogszabályok a távhőszolgáltatók számára honlap üzemeltetését írják elő, és azon meghatározott dokumentumok, információk és adattáblák kötelező közzétételét. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elmaradást tapasztalt az adatok kötelező publikálásában, ezért felhívta a szolgáltatók figyelmét, hogy tegyenek eleget a jogszabályi kötelezettségüknek.

A MEKH ezt követően hatósági eljárás keretében vizsgálta, hogy a távhőszolgáltatók honlapjai megfelelnek-e az előírásoknak. Az eljárás során a Hivatal szakemberei 62 esetben találtak hiányosságokat, ezért összesen 9,4 millió Ft bírság kiszabása mellett a Hivatal határozatban kötelezte a társaságokat az előírt adatok közzétételére.

Forrás: MEKH