szombat, február 16, 2019
Text Size
Világ Cikkek Nyílt levél a televízió társaságoknak a betelefonálós jósműsorokkal kapcsolatosan

Tekintettel arra, hogy a fogyasztóvédelemnek jelentős Európai Uniós háttere és nemzetközi vetülete van, itt szerepeltetjük azokat a nemzetközi híreket, melyek hazánk fogyasztóit is érintik.

Tisztánérzők, tisztánlátók, tisztánhallók, sámánok, boszorkányok – rendkívül széles a fogyasztók számára „megfoghatatlan” szolgáltatásokat kínáló, betelefonálós műsorok palettája a televízióban. A közel ötszáz forintos percdíjakat a fogyasztók pénztárcája, telefonszámlája bánja, miközben a bekapcsolás nem garantált és olyan általános szerződési feltételeket fogadnak el, amiről nem is tudnak a beletelefonálók. Ráadásul ezen televíziós műsorokban szóban olyan „szolgáltatásokat” kínálnak, mint a „jövő meglátása”, „jóslás” és ennek során olyan egyéb, az ésszerűség határait feszegető információk hangoznak el, amelyek közül szinte valamennyi alkalmas a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértésére.


Ezen jelenség fogyasztóvédelmi aspektusaira felhívtuk a közvélemény figyelmét, illetve a jogalkotót is megkerestük, hogy valamilyen megoldás szülessen a fogyasztók megvédése érdekében. Álláspontunk szerint a helyzet egyedüli megoldása a telejósda- és egyéb „hasonló szolgáltatás” nyújtását lehetővé tévő műsorok, valamint erre lehetőséget kínáló internetes weboldalak betiltása.

Azonban addig, amíg jogalkotási szinten nem történik előrelépés, közvetlenül a televízió társaságokhoz fordulunk kérve őket, hogy vizsgálják felül ezen műsorok kizárását a sugárzásból.

Miért is kérjük ezt?

E műsorokat jól láthatóan azok a fogyasztók hívják nagyobb számban, akik valamilyen betegségben szenvednek vagy épp előrehaladt koruknál fogva hiszékenyebbek az átlagosnál. Ez a réteg nem tájékozott az internet világában, nincsen tisztában azzal, hogy az Általános Szerződési Feltételeket ott megtalálja, így azzal sem, hogy mit tartalmaznak ezek a feltételek.

Így nincsenek tisztában azzal,

-          hogy a betelefonálással elfogadják a „jósda” interneten megtalálható általános szerződési feltételeit, és a televízióban sokszor hangzatos ígéretek ellenére írásban mindennemű felelősséget kizár a jóslás során adott tájékoztatásokkal kapcsolatban a vállalkozás,

-          hogy a szerződési feltételek tartalmazzák azt a figyelemfelhívást is, miszerint a „jóslás” során csak általános jelleggel hangoznak el egészséggel kapcsolatos információk,

-          hogy ezek a „szolgáltatások” nem helyettesíthetik a kórházi vagy orvosi segítségnyújtást. Ennek ellenére a betelefonálók konkrét állapotukra, betegségükre nézve kérnek segítséget és iránymutatást (netalán pedig vizsgálatot a telefonon keresztül),

-          hogy az üzemeltető vállalkozások semmilyen felelősséget nem vállalnak a fogyasztókkal közölt kijelentések, tényállítások, tanácsok vagy egyéb információk tartalmáért, megfelelőségéért, jogszerűségéért,

-          hogy arra sincs garancia, hogy a kiválasztott jós valóban képes a kért információ megadására,

- hogy egyáltalán nem garantált a műsorba jutás, vagy hogy a kiválasztott „jós” épp elérhető,

- hogy a várakozó hívásdíj is kiszámlázásra kerül,

-          hogy hozzájárulnak az elkészült felvételek korlátlan felhasználásához és hogy azt kereskedelmi céllal a vállalkozás hasznosítsa, terjessze, nyilvánosságra hozza. Adataikat pedig marketingcélra szintén felhasználják.

A fentiek alapján jól látható, hogy a meglehetősen magas díjért cserébe (közel 500 forintos percdíj) semmilyen „kézzelfogható” és érdemi információt nem kapnak a fogyasztók. Felvetődik tehát fogyasztóvédelmi, adatvédelmi aggály is, a magas telefonszámlákról már nem is beszélve.

Mindezekkel együtt álláspontunk szerint felmerülhet a sugárzó televízió csatornák felelőssége, amelyek megjelenési felületet biztosítanak a jós-műsornak, ezért kérjük a televízió társaságok döntéshozó szakembereit, hogy tanúsítsanak felelősségteljes magatartást, és a jövőben ne sugározzanak ilyen és hasonló jellegű műsorokat!

 

Budapest, 2016. május 30.

Üdvözlettel:

Dr. Baranovszky György
ügyvezető elnök
Fogyasztóvédelmi Egyesületek
Országos Szövetsége