szombat, február 16, 2019
Text Size
Egészség Cikkek „Drága meglepetés” - Mihez kezdjünk a kéretlen csomagokkal?

Ebben a rovatban olyan írásokat és cikkeket közlünk, amelyekből a fogyasztók hasznos információkat szerezhetnek egészségük megőrzésére vonatkozóan. Mozgás, az egészséges ételek jótékony hatásai – többek közt ehhez hasonló témákkal foglalkozik a rovat.

Eljárást kezdeményezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, miután több alkalommal is kéretlenül küldtek egyes kollégái részére étrend-kiegészítő készítményeket. A kéretlen csomag címzettjei magánszemélyek voltak, ezért a fogyasztói érdekek védelmében a Hatóság vizsgálja a termék értékesítésének körülményeit, valamint a készítmény összetevőit, illetve az azon szereplő tájékoztatás hitelességét. Az NFH a lengyel társhatóságokkal és az illetékes futárszolgálattal is felveszi a kapcsolatot az esetleges jogsértések felderítése céljából.


Az utóbbi időszakban megszaporodtak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) egyes dolgozói részére, névre szólóan küldött kéretlen csomagok. A VITAL INVESTMENTS lengyelországi cég Green Coffee Plus fogyókúrás étrend-kiegészítő terméket kínál, amellyel a biztonságos fogyást hirdetik a természetes zöld tea kivonat segítségével. Az NFH információi szerint több fogyasztó részére is kézbesítésre került már a kéretlen csomag.

A mintegy 18 országban forgalmazott terméket olyan magánszemélyek részére küldik, akik egyrészt nem szerepelnek a megrendelők között, másrészt nem is hallottak a nevezett termékről. Az NFH eljárást kezdeményezett, hogy feltárja az esetleges a fogyasztói jogok megsértését. A hatékony fellépés érdekében felvette a kapcsolatot az érintett futárszolgálattal és a lengyel társhatóságokkal. Az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában megvizsgálják, hogy a terméken feltüntetett összetevőknek, és az étrend-kiegészítőkre vonatkozó szigorú előírásoknak megfelel-e a készítmény.


Ezt tegye, ha kéretlen csomagja érkezik

Ne vegye át, vagy ne tegyen semmit! A későbbi probléma megelőzhető, ha a kéretlen csomagot nem veszi át. Ha a fogyasztó postaládájába dobták be a terméket, vagy átvételkor a címzettől, vagy a küldemény más átvevőjétől nem kértek aláírást, akkor a legkézenfekvőbb megoldás, ha a fogyasztó nem tesz semmit. A hatályos szabályozás szerint ugyanis a vállalkozás nem követelhet a fogyasztótól ellenszolgáltatást, ha olyan terméket értékesít, vagy olyan szolgáltatást nyújt, amelyre nézve nem jött létre szerződés. A fogyasztó nyilatkozatának elmulasztása esetén sem lehet vélelmezni a vállalkozás ajánlatának – hallgatólagos – elfogadását.

Még 14 napon belül jelezze elállási szándékát, írásban.

Figyelmesebbnek kell lennie annak, akitől átvételi elismervény aláírását is kéri a futárszolgálat.  Ez esetben az átvétellel már létrejön a szerződés a termék küldője és címzettje között, ettől viszont 14 napon belül indokolás nélkül el lehet állni. Ha az első csomag még ingyenes is volt, az átvételi elismervénnyel általában azt is aláírja a fogyasztó, hogy további csomagokat rendel meg, melyért azonban már fizetni kell. Ez esetben írásban (levélben, e-mailben) kell jelezni az elállási szándékot a termék küldőjének. Mindezek mellett, erről a kereskedőnek előzetesen is tájékoztatnia kell a fogyasztót, amit ha elmulaszt, a 14 napos határidő akár 12 hónapra is meghosszabbodhat.

Mielőtt felbontaná.

Vannak olyan termékek, ahol a fogyasztónak még inkább körültekintőbbnek kell lennie. Ilyen például a fent nevezett Green Coffee Plus is, azaz a fogyókúrás étrend-kiegészítők, vagy kozmetikumok, higiéniás termékek. Ezek kivételt képeznek az indoklás nélküli, 14 napos elállási lehetőség alól, ha már felbontották őket. Ezért először a termék csomagolásán, a mellékelt tájékoztatón érdemes elolvasni, mire is használható a kapott termék. Csak akkor bontsák fel, ha tényleg ki szeretnék próbálni, és számolnak azzal az eshetőséggel, hogy ennek költségvonzata is lehet.

forrás: nfh.hu