szombat, február 16, 2019
Text Size
Békéltető Cikkek Szerencsésen visszakapta a fogyasztó a húszezer forintját a külföldi társkereső cégtől

A békéltető testületeket azért hozták létre, hogy ingyenes lehetőséget biztosítsanak a fogyasztóknak jogvitáik gyors megoldására. A rovatban megtalálják a testületek elérhetőségeit és a rájuk vonatkozó fontosabb tudnivalókat, friss információkat.

Tárkeresési szolgáltatást kínáló német céggel egyezett meg az a fogyasztó, aki korábban éves előfizetést vásárolt. Korábban figyelmetlenségből nem nézte meg a szolgáltatás feltételeit, amelyet ha megtesz, láthatta volna, hogy ha nem mondja fel az előfizetést annak lejárta előtt hét nappal, az rögtön meghosszabbodik és leemelik a számlájáról a pénzt.

 

Számtalan olyan eset előfordul, amikor sajnos a fogyasztók nem nézik meg annak a szolgáltatásnak az általános szerződési feltételeit, amelyet igénybe vesznek. Ez különösen az internetes vásárlásnál veszélyes, hiszen anélkül kötnek ilyenkor szerződést és adják meg számlájuk adatait, hogy egyáltalán megismernék, mire vállalnak kötelezettséget.

 

Ez történt annak a fogyasztónak az esetében is, aki interneten böngészve talált rá egy német cég magyar nyelvű reklámjára, amely társkeresési szolgáltatást kínált. Elő is fizetett rá egy évre húszezer forintért, később a használatáról elfeledkezett. Olyannyira, hogy csodálkozva látta, amikor később a cég automatikusan leemelte a számlájáról az előfizetési díjat. Fel volt háborodva, hogy őt előre nem is értesítették és nem is rendelte meg a szolgáltatás a következő időszakra. Nem értette, hogyan kerülhetett sor az előfizetés meghosszabbítására.

 

Csakhogy a cég általános szerződési feltételei feketén-fehéren tartalmazták, hogy ha nem mondja fel a szolgáltatást legkésőbb a lejárat előtt hét nappal, akkor az meghosszabbodik automatikusan az eredeti előfizetési idővel és sor kerül a pénz levonására a számláról.

 

Később a vita mégis szerencsés véget ért, mivel a vállalkozás a békéltető testületi eljárás során vállalta, hogy méltányosságból visszautalja a fogyasztó számlájára a szóban forgó összeget.

 

Nem árt tudni, hogy nem csak a fenti ügyben, hanem minden olyan vitában, amely a magyar fogyasztónak az Európai Unió másik tagállamból történő, online vásárlásával kapcsolatos, Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület (www.bekeltet.hu) tudja eldönteni az ügyet ingyen és gyorsan. Azaz most már a fizikai tényezők sem jelenthetnek arra akadályt, hogy a fogyasztók egyszerűen megegyezzenek a webáruházzal, különösen, hogy erre rendelkezésre áll az uniós békéltető honlap is itt: http://ec.europa.eu/odr.

 

A használatában ingyenes segítséget nyújt ismét a Testület, amely ellátja az online vitarendezési kapcsolattartó pont feladatait a következő e-mail címen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. .

 

Érdemes mindenképp igénybe venni és kiaknázni minden fogyasztónak, hogy már segít számukra az online vitarendezés. Ha ugyanis bármi gond lenne a külföldi, interneten vásárolt termékkel, akkor könnyen felvehetik a kapcsolatot a honlapon keresztül az uniós webáruházzal. Ezzel pedig élvezhetik azokat az előnyöket, amelyeket a szélesebb kínálat, olcsóbb árak, jobb minőség jelentenek!