szombat, február 16, 2019
Text Size
Békéltető Cikkek Nem jó a külföldi webáruházból rendelt termék? – Segít a Budapesti Békéltető Testület

A békéltető testületeket azért hozták létre, hogy ingyenes lehetőséget biztosítsanak a fogyasztóknak jogvitáik gyors megoldására. A rovatban megtalálják a testületek elérhetőségeit és a rájuk vonatkozó fontosabb tudnivalókat, friss információkat.

Az internet hatalmas előnyöket ad az online vásárolni kívánóknak, akiknek hatalmas piac áll a rendelkezésére. Elérhetik az Unióban az összes tagállam webáruházát, annak minden előnyével, így széles kínálatból, kedvező árakból tudnak válogatni. Többen azonban azért idegenkednek a vásárlástól, mert félnek, hogy probléma esetén nem fognak tudni fellépni a kereskedővel szemben.

 

Holott ilyen ügyekben is van megoldás: a békéltető testületi eljárás. Ha vitában áll a hazai fogyasztó a másik tagállamban lévő webáruházzal, a vitát a Budapesti Békéltető Testület (www.bekeltet.hu) dönti el ingyenesen és gyorsan Magyarországon. A probléma rendezésére pedig igénybe lehet venni az uniós békéltető honlapot, amelyen keresztül az eljárás végig online folyik, egyszerűen. Általa rendezhetőek a viták és nem számít, hogy akár több ezer kilométerre van a kereskedő, így is lehetőség nyílik a megegyezésre bármilyen személyes kapcsolat nélkül.

 

Megoldódott annak a fogyasztónak a problémája is, aki egy márkás porszívót rendelt Bukarestből annak kedvező ára miatt. A készüléket meg is kapta, azonban nem sokkal utána elromlott. A cég vállalta is azt, hogy javítja és futárral elvitte. A vásárló csak várt és várt, de a terméket mégsem kapta vissza. Mint kiderült, az elszállított termék meg sem érkezett a céghez, ez a békéltető testületi eljárásban derült ki.

 

A vállalkozás kivizsgálta az esetet és a futárcég hibázott a visszaszállítás során, ezért pedig vállalta, hogy visszafizeti a porszívó árát, ami a fogyasztó számára tökéletes volt.

 

Ezzel pedig a vita megoldódott könnyen és gyorsan, annak ellenére, hogy a fogyasztót és a céget egy országhatár és több száz kilométer választotta el egymástól.

 

Éljenek bátran a fogyasztók e lehetőségeikkel és használják bátran az uniós békéltető honlapot akár külföldi vagy belföldi webáruházzal fennálló vitáik rendezésére. A honlap a következő internetes linken érhető el: http://ec.europa.eu/odr.

 

Amennyiben pedig elakadnának annak használatában, nyugodtan írjanak a következő e-mail címre, ahol a tagállami kijelölt kapcsolattartó pontként működő Budapesti Békéltető Testület segít a platform kezelésében: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. .