szombat, február 16, 2019
Text Size
Békéltető Cikkek Miért enyhülnek meg többnyire a szőrös szívű szolgáltatók is a békéltetésen?

A békéltető testületeket azért hozták létre, hogy ingyenes lehetőséget biztosítsanak a fogyasztóknak jogvitáik gyors megoldására. A rovatban megtalálják a testületek elérhetőségeit és a rájuk vonatkozó fontosabb tudnivalókat, friss információkat.

„Kétmillióért vettem autót…. használhatatlan volt. Nem működött a navigáció, a sebváltó is tönkrement. Panaszkodtam, elhajtottak és még csak jegyzőkönyvet sem vettek fel. Nagyon pipa lettem és a békéltető testülethez fordultam. Aztán az eljárásban a cég vállalta, hogy visszavásárolja a kocsit…”

2015. szeptember 11-től egyre több vita rendeződik a békéltető testületek előtt, hiszen a cégek már kötelesek személyesen részt venni az eljárásban. Ez kiváló lehetőség, hogy a fogyasztó olyan, felelős vezetővel ossza meg a problémáját, aki megváltoztathatja a korábbi elutasítást és egyezségi ajánlatot tehet a vita ingyenes, gyors rendezésére.

Márpedig ezzel a vita megegyezésére való törekvés is növekszik a vállalkozások részéről, akiknek az az érdekük, hogy megtartsák vásárlóikat. Legyen az a cég fogyasztóbarát üzletpolitikája, a méltányosság figyelembe vétele, álljon bármilyen ok az egyezségek hátterében: a fogyasztónak értelemszerűen az számít, hogy megoldódjon a probléma.

A békéltető testületekhez való fordulás egyszerű, akár postán vagy online szintén be lehet adni a kérelmet. Ha az minden kötelező elemet tartalmaz, akkor el is indul az eljárás, a céget pedig felszólítja a testület arra, hogy küldje el az üggyel kapcsolatos álláspontját írásban. Ezt követi a személyes meghallgatás, amelyen részt kell vennie a vállalkozásnak, azaz a fogyasztó találkozik itt a cég képviselőjével. Ez kiváló alkalom arra, hogy a vásárló elmondhassa panaszát, indokait annak, aki közvetlenül érintett az ügyben. Kettejük között pedig az eljáró tanács egyezséget kísérel meg létrehozni, amelynek megkötésére nagy esély van, köszönhetően a kötelező személyes párbeszédnek, legalábbis a vállalkozások oldaláról. Most már ugyanis, ha a cégnek székhelye, telephelye van abban a megyében, ahol a békéltető testület működik, nem utasíthatja vissza az eljárást a cég. Ha ezt mégis megteszi, akkor bírságot kap, így ezt nem érdemes kockáztatnia.

Amennyiben pedig nincs székhelye vagy telephelye az érintett megyében, akkor is kell legalább egy írásos nyilatkozatot küldeni arról a békéltető testületnek, hogy hajlandó-e egyezséget kötni a fogyasztóval és ha igen, úgy mi ez az ajánlat. Az együttműködési kötelezettség persze ilyenkor is fenn áll, és amennyiben mulaszt a cég, nem küld ilyen írásos nyilatkozatot, akkor is számolnia kell a már említett büntetéssel.

Mindezeknek köszönhetően a fogyasztók és vállalkozások közötti ügyek sokkalta könnyebben kerülnek megoldásra. Ezért ha bármilyen problémája van a vásárlónak a céggel, érdemes igénybe vennie a békéltető testületet a megoldás érdekében, mivel egy forintjába sem kerül.

Sőt az eljárás gyors, egyszerű.

A békéltető testületek elérhetőségei megtalálhatóak a www.bekeltetes.hu honlapon. A kérelmet, és a mellékleteket elektronikusan is be lehet nyújtani, igazodva a digitális kor követelményeihez.