vasárnap, október 21, 2018
Text Size
Békéltető Cikkek Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - Biztonságos élelmiszert minden asztalra!

A békéltető testületeket azért hozták létre, hogy ingyenes lehetőséget biztosítsanak a fogyasztóknak jogvitáik gyors megoldására. A rovatban megtalálják a testületek elérhetőségeit és a rájuk vonatkozó fontosabb tudnivalókat, friss információkat.

A hivatal 2012. március 15-én jött létre, két korábbi szervezet, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összevonásával, nyíltan célul tűzve ki, hogy így a teljes élelmiszerlánc felügyeletét ellátó szervezet jöjjön létre. Innen származik mottója is: „A termőföldtől az asztalig.”

Ennek megfelelően, habár az átlagos fogyasztó szinte kizárólag terméktesztek és élelmiszer előállító üzemek ellenőrzése kapcsán hall a szervezetről, annak tevékenysége nagyon is szerteágazó és sokrétű.

Foglalkozik állategészségüggyel, borászattal, erdészettel, földművelésüggyel, és ezen igen tág kategóriákon belül is széles hatáskör biztosítja, hogy a fogyasztók asztalára csak megfelelő minőségű élelmiszer kerülhessen.

Ennek keretében a termelőktől és tenyésztőktől az élelmiszer-előállítókon és feldolgozókon keresztül a forgalmazókig ellenőrzi az élelmiszerlánc szereplőit, amennyiben szabálytalanságot tapasztal, úgy bírságol, illetve egyéb hatósági jogkört gyakorol, így például üzemeket, konyhákat zárat be ideiglenesen vagy akár véglegesen is.

Ennek keretében 2013.-ban tizenkilenc, 2014-ben huszonhárom, és 2015. évben összesen harminc esetben szabott ki bírságot valamely tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt, mely tisztességtelen magatartások a kötelező adatszolgáltatás elmaradásától a tisztességtelen árképzésig igen széles skálán mozogtak.

A szakmai munka mellett a hivatal nagy figyelmet szentel a fogyasztók tájékoztatására is, informatív honlapjukon a különböző állatgyógyászati termékek kiszerelését is megtalálhatják az érdeklődők, a legkisebbeknek pedig időről időre vetélkedőket szerveznek, így ismertetve meg az új generációkkal az élelmiszerbiztonság és a tudatos táplálkozás és fogyasztás alapvető értékeit.

Ha vásárlása során valami olyan körülményt észlel, amely kihatással lehet az élelmiszer-biztonságra, például lejárt szavatosságú és újracsomagolt, esetleg újrafagyasztott ételt, azt jelezheti a bármikor ingyenesen hívható 0680/ 263-244 zöld számon. Ahhoz hogy a vizsgálat meginduljon, és így elkerülhető legyen valamilyen komolyabb egészségügyi probléma, csak a vásárlás helyét, az üzlet címét, nevét, az élelmiszer megnevezését, és azt kell megadnia, hogy mikor vásárolta a problémás árut, vagy mikor tapasztalta az üzletben a szabálytalanságot. Ha csomagolt élelmiszerről van szó, a gyártó pontos megnevezését, a termék minőség-megőrzési idejét és a termék gyártási számát is be kell jelentenie. A hivatal az esetet kivizsgálja, és ha szükséges, megteszi a kellő lépéseket, hogy minden fogyasztó asztalára csak biztonságos étel kerülhessen.