szombat, február 16, 2019
Text Size
Egészség Cikkek Szén-monoxid érzékelők vásárlása során legyünk nagyon körültekintőek!

Ebben a rovatban olyan írásokat és cikkeket közlünk, amelyekből a fogyasztók hasznos információkat szerezhetnek egészségük megőrzésére vonatkozóan. Mozgás, az egészséges ételek jótékony hatásai – többek közt ehhez hasonló témákkal foglalkozik a rovat.

Márkanév, gyártó, cikkszám, és próba gomb. Ezeket érdemes megnézni szén-monoxid érzékelő vásárlásakor. Ilyen készüléket csak szaküzletben vásároljunk, és előtte érdemes tájékozódni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján található pozitív és negatív listáról!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai 2014. év végén, 2015. év elején és őszén kiemelt ellenőrzéseket folytatott a szén-monoxid-érzékelők kereskedelmi forgalmában. Így az idei fűtési szezon kezdete előtt ismét elvégezték a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékek vizsgálatát. 2015 október - novemberében 12 féle termék mintavételezése történt meg, amelyből hetet eddig még nem vizsgáltak, öt típus pedig a korábbi ellenőrzés során megfelelőnek bizonyult. A laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapították, hogy 9 féle termék megfelelt a vonatkozó szabvány előírásainak, míg 3 féle készülék nem teljesítette a követelményeket.

A hatóság ismételt termékvizsgálatot is lefolytatott, hiszen a tavaszi időszakban már ellenőrzött termékeket újra vizsgálat alá vonta. A korábban ellenőrzött és akkor megfelelőnek minősített 5 féle érzékelő közül 4 féle most is megfelelt a laborvizsgálati eredmények alapján, míg 1 fajta nem volt megfelelő. Ezt a terméktípust így a hatóság pozitív listájáról eltávolították. Az NFH tehát a mostani vizsgálatkor azt is ellenőrizte, hogy a gyártók folyamatosan gondoskodnak-e a termékük biztonságosságáról.

A hatósági vizsgálat során megfelelőnek minősített pozitív listán jelenleg összesen 16 féle termék található, míg a termékbiztonsági szempontból nem megfelelt negatív listán összesen 34 fajta készülék szerepel. Ezek a listák az alábbi linkeken érhetők el.

http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_pozitiv_2015.pdf

http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_negativ_2015.pdf

forrás:nfh.hu