szombat, január 19, 2019
Text Size
Világ Cikkek A 12 éves gyerekek 70 %-nak van saját mobiltelefonja, ezért szükséges lenne elsajátítaniuk a fogyasz

Tekintettel arra, hogy a fogyasztóvédelemnek jelentős Európai Uniós háttere és nemzetközi vetülete van, itt szerepeltetjük azokat a nemzetközi híreket, melyek hazánk fogyasztóit is érintik.

altEbben a korosztályban azok aránya, akik alkalmazzák az információs technológiát, legyen az akár játék, akár valamilyen applikáció nagyon magas. Szinte 4-ből 3 fiatal rendelkezik saját mobiltelefonnal, míg ez az arány eléri a 91 %-ot a 14-15 éves korosztályban egy európai uniós felmérés alapján.A felmérés becslései szerint a 11-12 éves kor az, amikor a gyerekek megkapják az első vezeték nélküli telefonjaikat. A 12 évesek több mint fele rendelkezik már okostelefonnal és a 11 évesek több mint egyharmada is ilyen telefonnal a zsebében jár iskolába. Azonban ezek a gyerekek még nagyon fiatalok ahhoz, hogy tisztában legyenek az okostelefonok biztonságos használatával, hiszen azonnal felcsatlakozhatnak az internetre, a közösségi hálókra, letölthetnek bármilyen applikációt.

Ezért nagy a szülők felelőssége, hiszen ha a fiatalnak van mobiltelefonja, akkor tisztában kell lennie a jogaival, illetve meg kell tanítani a gyerekeket a készülékek felelős, tudatos használatára. De ami még ennél is fontosabb meg kell óvni őket a nem kívánt tartalmak letöltésétől.

Tehát függetlenül attól, hogy egyetértünk-e azzal, hogy már ilyen fiatal korban mobiltelefonnal rendelkezzenek-e a gyerekek, tudomásul kell venni ezt a tendenciát, és a távközlés területén is a megelőzésre kell fordítani a figyelmet. Meg kell tanítani a gyerekeket a mobilok helyes alkalmazására, fel kell hívni a veszélyekre a figyelmet. Mindenképpen tudatosítani kell bennünk, hogy léteznek emelt díjas szolgáltatások (játékok, zene, applikációk…), melyek letöltésével igen magas számlát kaphatnak hó végén.

Azonban a szülők is tehetnek a megelőzés érdekében, hiszen léteznek kifejezetten gyerekbarát előfizetések, amik bizonyos összeghatárban korlátozzák az ilyen tartalmak letölthetőségét, és az összeg kimerítése után már nem vehetők igénybe, így nem generálnak hatalmas számlákat a szülők számára.