hétfő, július 23, 2018
Text Size
Otthon Cikkek Már forgalomban vannak az új húszezresek

Barkácsolás, szomszédjaink akár minket is érintő közüzemi tartozásai, lakberendezés – itt található minden olyan, otthonunkkal kapcsolatos cikk, mely hasznos, praktikus tanácsokkal látja el a fogyasztókat.

A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től folyamatosan bocsátja forgalomba a fejlesztett 20.000 forintos bankjegyeket. A régi 20.000 forintosok bevonására várhatóan 2016. év végén kerül sor, ezt követően már nem lehet majd fizetni a készpénzforgalomban ezekkel a bankjegyekkel. A bevonás pontos dátumát (hónap/nap) a jegybank a későbbiekben határozza meg.

Ezt követően a hitelintézetek pénztárai és a postahivatalok a régi bankjegyeket a későbbiekben meghatározott bevonás határnapjától számított 3 évig díjmentesen átváltják törvényes fizetőeszközre.

A hitelintézetek és posta által biztosított 3 év letelte után sem szűnik meg a régi 20.000 forintosok becserélésének lehetősége, ugyanis az MNB e bankjegyeket a bevonási időpontot követően még 20 évig díjmentesen beváltja. A bevonástól számított 3 év letelte után a hitelintézetek és a posta díjat számíthatnak fel, melynek mértékét és feltételeit az üzleti feltételeikben teszik közzé.

Milyen új biztonsági elemek vannak a fejlesztett 20.000 forintos bankjegyen?

- A nyomtatott portré tükörképét ábrázoló, eddig is alkalmazott vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett függőlegesen elhelyezkedő 20000 értékjelzéssel. Ez a – sok külföldi bankjegyen már elterjedten alkalmazott – kombináció egyrészt nehezíti a hamisítást, másrészt az „utca embere” és a pénztárosok által is egyszerűen ellenőrizhető.

- Ugyancsak a jelenleginél markánsabban címletspecifikus az előoldalon található hologram is, amely egyben összetettebb védelmet is kínál. Formája eltér a jelenlegi sorozat címletein alkalmazottól, másrészt hatékonyan segíti a pénztárosok munkáját azzal, hogy egyes elemei UV fényben fluoreszkálnak.

- A bankjegy papírjában lévő, átnézetben (fény felé tartva) ellenőrizhető biztonsági szál is csak ezt a címletet azonosítja.

- A biztonsági szál felületén az MNB betűk mellett a számmal írt 20 000 értékjelzés is olvasható.

- A megújult húszezer forintos bankjegy számmal és betűvel írt értékjelzései a jelenleginél jobban tapinthatók, másrészt kifejezetten a tapintással történő azonosítást megkönnyítő elemek is helyet kaptak az új bankjegyen.

- A jelenlegi húszezer forintossal összehasonlítva, a hátoldalról a gyakrabban ellenőrzött előoldal közepére került a színváltó festékkel nyomtatott motívum, amely színét mozgatás hatására aranyról zöldre változtatja.

- Új biztonsági elem a bankjegy hátoldalán, a vízjel bal oldalán mozgatás hatására előtűnő aranyszínű ún. irizáló sáv, amelyben a 20 000 értékjelzés és az MNB felirat látható.

- Ugyancsak a hátoldalon, a látkép ábrázolásától jobbra, egy díszítő motívum, az ún. rejtett - kép látható, amelynek felületén a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy H betű jelenik meg.