szerda, február 20, 2019
Text Size
Teszt Cikkek Narancsokat tesztelt a NÉBIH – a kedveltségi verseny győztesei egy görög és két spanyol fajta lett

A tesztek segítségével a fogyasztók vásárlói magatartását szeretnénk tudatosabbá tenni. A tesztek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laborjaiban készülnek, azok eredményével a fogyasztók képet kapnak a tesztelt termékek biztonságáról, fő jellemzőiről.

A tíz leggyakrabban előforduló fajtájú és származási helyű narancsot tesztelte le 2015  februárban a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal).

A biztonsági és tápérték-vizsgálatok 302 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire terjedt ki, de természetesen kedveltségi listát is felállítottak a szakértők. Ez utóbbi azt jelenti, hogy vizsgálták a narancsok színét, illatát, ízét, hámozhatóságát és a héjvastagságát is.

Ebben a versenyben első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.

Az íz, mint legszubjektívebb kérdés eldöntésében általában az édesebb termékek értek el magasabb pontszámot.

Kiderült azonban például, hogy a szép, telt szín nem garancia sem arra, hogy a termék ízletesebb, édesebb, sem pedig arra, hogy lédúsabb.

Ami az egészségügyi tesztet illeti, az eredmények kiválóak voltak. A tételek ugyanis mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak, valamennyi minta bőven meghaladta a cukorsav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek, illetve szinte mindegyik minta tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g mennyiséget. Ez egyébként azt is jelenti, hogy egyetlen narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.

Végezetül a legfontosabb kérdés: a minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben azonban tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot. Megvizsgálták a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Fontos, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kg terméket kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. Tehát ha a héj kezelt is gombaölővel, azt a gyümölcshús nem, vagy rendkívül alacsony mértékben veszi át.

Az ökológiai gazdálkodásból származó, vagyis bio termékek mintáiból semmilyen növényvédőszer-maradék nem volt kimutatható. A NÉBIH azt javasolja a fogyasztóknak, hogy aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.

Forrás: http://portal.nebih.gov.hu