szerda, február 20, 2019
Text Size
Teszt Cikkek Magyar fűszerpaprikák taroltak a NÉBIH tesztjén

A tesztek segítségével a fogyasztók vásárlói magatartását szeretnénk tudatosabbá tenni. A tesztek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laborjaiban készülnek, azok eredményével a fogyasztók képet kapnak a tesztelt termékek biztonságáról, fő jellemzőiről.

Összesen 46, kereskedelmi forgalomban kapható fűszerpaprika laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a NÉBIH.

A vizsgált őrlemények származásukat tekintve 48%-ban kevert eredetűek (Magyarország és más uniós ország) voltak, 39%-uk magyar, 9%-uk harmadik ország (Peru és Kína) és 2%-uk uniós tagállamból származott. Egy terméken hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, ami miatt a gyártóval szemben eljárás indult. Azok a termékek, amelyek származásukat tekintve kevertek voltak, legnagyobb részben magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.

A Hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46 db terméknél a

  • természetes színezőanyag-tartalom
  • a nedvességtartalom
  • az összes hamu
  • a savban oldhatatlan hamu
  • és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát végezték el.

Az eredmények alapján két őrleménynél a mért érték meghaladta a maximálisan előírt, szárazanyagra számított összes hamu értéket, amely a fűszerpaprika idegen szennyező anyagainak és a rostos, keményebb szerves anyagok jelenlétét mutatja. Három terméknél a természetes színezőanyag-tartalomra vonatkozó mért érték nem érte el a minimumértéket, illetve kettőnél a nedvességtartalom is határérték feletti volt. További két termék kapszaicinoid-tartalma nem felelt meg az előírásoknak. Ez az az anyag, amely a csípősséget befolyásolja. Az egyik terméket „csípős” kategóriának jelölték, azonban kapszaicinoid-tartalma alapján a „nagyon csípős” kategóriába tartozott volna. Egy másik fűszerpaprika-őrleményt „csípős”-nek nevezték, míg a mért érték alapján csak az „enyhén csípős” kategóriának felelt meg.

 

Jó hír, hogy az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédőszer maradék, valamint tiltott színezék mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak.

Jelölési hiányosságok is csak néhány terméknél akadtak. Ilyennek számít a forgalmazó nevének, címének, és a minőségi besorolásnak a hiánya.

 

A szakemberek összességében a vizsgált termékek közel negyedénél (11 db) találtak kifogásolnivalót, ezen esetekben hatósági eljárást indítottak. Az élelmiszerellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján kb. 1.600.000 Ft lesz.

 

Azok a termékek, melyekben a szárazanyag, a nedvességtartalom, vagy az ASTA érték nem volt megfelelő, az laábbiak: Hamar Gabriella 100 g-os fűszerpaprika őrleménye, a Select Horeca 1000 g-os Fűszerpaprika Őrlemény, Böllér Laci bácsi fűszerei 250 g-os Csemege fűszerpaprika őrleménye, az Auchan 1000 g-os csemege őrleménye, a 100g-os S Budget Paprika Édesnemes fűszerpaprika-őrlemény, és az 50 g-os Házi Arany Édesnemes Fűszerpaprika őrlemény.

A kedveltségi rangsor felállításánál a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése volt szempont. A teszten részt vevő bírálók közt szakemberek, laikusok, civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket. A bírálók azokat a termékeket, amelyeket a hatóság az ellenőrzés során végül kifogásolt, megkóstolták ugyan, de nem rangsorolták. Így a végső sorrendben csak a kifogástalan minták találhatóak, kizárólag a kedveltségi tesztelés eredménye alapján.

A különleges eredetvédett, oltalom alatt álló paprikák között a Kalocsai fűszerpaprika őrlemény (40 g), csípős kategóriában a Szegedi Paprika csípős, eredetvédett, oltalom alatt álló (100 g), az I. osztályú csemege kategóriában a Tesco csemege fűszerpaprika őrlemény (75 g), a II. osztályú édesnemes paprikák versenyében pedig a Czifra édesnemes fűszerpaprika őrlemény (100g) diadalmaskodott.

A kedveltségi verseny szempontjai, és természetesen a teljes lista is elérhető a NÉBIH hivatalos termékteszt blogján, a http://szupermenta.blog.hu oldalon.