szombat, január 19, 2019
Text Size
Világ Cikkek Európai bizottsági döntés hatására kevesebb tartósító szer lesz a kozmetikai termékekben

Tekintettel arra, hogy a fogyasztóvédelemnek jelentős Európai Uniós háttere és nemzetközi vetülete van, itt szerepeltetjük azokat a nemzetközi híreket, melyek hazánk fogyasztóit is érintik.

„A tartósítószerek fontos szerepet töltenek be a kozmetikai termékekben: biztosítják, hogy a naponta használt termékek kórokozóktól mentesek legyenek. Biztosítanunk kell azonban, hogy a tartósítószerek a legnagyobb mértékű védelmet garantálják.” – mondta Neven Mimica, a fogyasztópolitikáért felelős európai biztos.

A prabén néven ismert vegyi anyagok csoportja meghatározó szerepet töltenek be a kozmetikai termékek tartósításában, ami nélkül a fogyasztók nem lennének védve a kórokozóktól illetve nagyon rövid ideig lehetne csak eltartani a termékeket. A fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottság (FBTB), miután egy független tanácsadó testület megvizsgálta a tartósítás céljára használt vegyi anyagokat, javaslatot tett a propil-parabén és a butil-parabén vegyi anyagok megengedett legnagyobb koncentrációjának egységesen 0,14%-ra történő csökkentésére. Azon termékek esetében, amelyek a három évnél fiatalabb gyermekek pelenkával fedett bőrfelületének ápolására szolgálnak és nem leöblítendőek, tilos e két anyagot tartalmazniuk. Ennek az az oka, hogy ilyen estben könnyebben bejuthatnak a káros anyagok a bőrbe. A Bizottság elfogadta a javaslatot, továbbá öt másik parabén kozmetikumokban való alkalmazását betiltotta, amelyeket a 2014. október 30-át követően forgalomba hozott termékek már nem tartalmazhatnak. Megjegyezendő, hogy ezen tartósító szerek alkalmazása azért lett betiltva, mert nem volt megfelelő adat ahhoz, hogy újra tudják értékelni ezeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatását.

Az olyan leöblítésre nem kerülő termékek esetében, mint a testápoló, a metil-klór-izotiazolinon és a metil-izotiazolinon keverékének használata betiltásra került. A samponok és a tusfürdők továbbra is tartalmazhatnak ilyen anyagokat, mert azok leöblítésre kerülnek, és így nem okoznak bőrirritációt.

A termékek biztonságáért a gyártója felelős, neki kell biztosítania azt, hogy a forgalomba hozatalukat megelőzően tudományos biztonsági értékelésen estek át.