szombat, február 16, 2019
Text Size
Egészség Cikkek Halpróba

Ebben a rovatban olyan írásokat és cikkeket közlünk, amelyekből a fogyasztók hasznos információkat szerezhetnek egészségük megőrzésére vonatkozóan. Mozgás, az egészséges ételek jótékony hatásai – többek közt ehhez hasonló témákkal foglalkozik a rovat.

Elsősorban azokat az élelmiszereket - például az élő halakat és haltermékeket - vizsgálják, amelyeket a közelgő ünnepek miatt a leggyakrabban vásárolnak a fogyasztók. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte az idei téli kiemelt ellenőrzéseket - közölte Farle Csaba Csongrád megyei főállatorvos kedden Szegeden. 

Az ellenőrök vizsgálják a friss hús, pácolt, füstölt nyers és főtt húskészítmények, közöttük a virsli előállítását és forgalmazását, továbbá az édesipari termékeket, így a szaloncukrokat, valamint a borokat és pezsgőket - mondta a szakember egy szegedi nagykereskedelmi áruházban tartott ellenőrzésen.

Az élő halat és haltermékeket árusító kereskedelmi egységekben ellenőrzik az áru származásával kapcsolatos dokumentumokat, az állatorvosi igazolásokat, a tárolási körülményeket, a vízhőmérsékletet, illetve az olvadó jég hőmérsékletét, megvizsgálják az állatokat is, hogy meggyőzőpdhessenek róla, van-e rajtuk élősködő vagy sérülés - ismertette a főállatorvos.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a gyártók és forgalmazók egyre felkészültebbek - mondta el Farle Csaba. Megjegyezte: Csongrád megyében évek óta nem találtak kirívó szabálytalanságot.

A november 18. óta tartó kiemelt ellenőrzés során a megyében 20 vendéglátó egységet, 77 forgalmazót és 23 termékelőállítót vizsgáltak. Általában kisebb szabálytalanságok miatt kellett figyelmeztetni a cégeket, de volt olyan egység, amelynek működését a hatóság kénytelen volt felfüggeszteni.

Ebben az esetben a nyáron feltárt hiányosságok közül nem mindegyiket orvosolta a vállalkozás - ismertette a szakember.

forrás:hirado.hu