szombat, január 19, 2019
Text Size
Világ Cikkek Új adó az energiaitalokra

Tekintettel arra, hogy a fogyasztóvédelemnek jelentős Európai Uniós háttere és nemzetközi vetülete van, itt szerepeltetjük azokat a nemzetközi híreket, melyek hazánk fogyasztóit is érintik.

altEgyre több helyen adókkal védik a fogyasztók egészségét. Most a franciák léptek. Literenként egy eurós különadóról döntött a francia nemzetgyűlés a koffein- és taurintartalmú energiaitalokra.

A társadalombiztosítás jövő évi finanszírozásáról szóló törvénytervezet részeként fogadta el a nemzetgyűlés a beterjesztő szocialista Gérard Bapt által csak Red Bull-adónak nevezett intézkedést. A különadót elvileg 2014. január 1-jétől vetik ki minden olyan energiaitalra, amely literenként legalább 0,22 gramm koffeint és 0,3 gramm taurint tartalmaz.

 A tervezetet azonban még a parlament felsőházának, a szenátusnak is el kell fogadnia, ott november 12-én kezdik meg róla a vitát.

 Gérard Bapt, aki egyébként orvos, arra emlékeztetett, hogy az illetékes egészségügyi hatóságok ezen italok fogyasztásának nem kívánatos hatásaira figyelmeztetnek, nevezetesen a kardiovaszkuláris problémákra és a neuropszichológiai zavarokra.

 Franciaországban becslések szerint évente 60 millió liter energiaital fogy, azaz az új adóból 60 millió euró pluszbevételre számíthat az állam.

 Az ellenzék nem támogatta az új adó bevezetését, miután a parlament tavaly már elfogadott egy hasonló jellegű javaslatot, de azt az alkotmánytanács megsemmisítette.

forrás.ötvenentúl.hu