szerda, február 20, 2019
Text Size
Teszt Cikkek Nem kódolt a meghibásodás

A tesztek segítségével a fogyasztók vásárlói magatartását szeretnénk tudatosabbá tenni. A tesztek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laborjaiban készülnek, azok eredményével a fogyasztók képet kapnak a tesztelt termékek biztonságáról, fő jellemzőiről.

altA háztartásieszköz-gyártók megtervezik ugyan termékeik elévülési idejét, arról azonban fogyasztóvédők szerint nem lehet beszélni, hogy gyenge részegységek beépítésével szándékosan siettetnék az eszközök tönkremenetelét.

A német "test" magazinban csütörtökön közölt felmérésből kitűnik, a vállalatok azt nagyon is tudatosan megtervezik, hogy meddig tartson egy elektromos fogkefe vagy egy villanyvasaló. A fogyasztók régóta élnek a gyanúperrel, hogy a gyártók szándékosan rövidre szabják termékeik élettartamát, hogy minél több fogyjon belőlük.

A német Warentest alapítvány utóbbi tíz évre vonatkozó felmérése szerint viszont a tartós háztartási cikkek átlagban ma sem mennek hamarabb tönkre, mint korábban. Mindenesetre a felméréséből kitűnik, hogy az 550 eurónál olcsóbb mosógépek vagy a 80 eurónál olcsóbb porszívók vásárlói jó eséllyel nem sokáig fognak örömet lelni szerzeményükben.

Vannak azonban trükkök a bevétel felpörgetésére. Ilyenek például az irreálisan magas javítási költségek, a nem cserélhető akkumulátorok, pótalkatrészhiány előidézése, nem javítható eszközök. Találtak olyan nyomtatókat, amelyek hamisan jelezték, hogy kifogyott a festék.

forrás.mfor.hu