szombat, február 16, 2019
Text Size
Egészség Cikkek Szinte mind hamis?

Ebben a rovatban olyan írásokat és cikkeket közlünk, amelyekből a fogyasztók hasznos információkat szerezhetnek egészségük megőrzésére vonatkozóan. Mozgás, az egészséges ételek jótékony hatásai – többek közt ehhez hasonló témákkal foglalkozik a rovat.

altVilágszerte összesen 9,8 millió darab potenciálisan veszélyes gyógyszert foglaltak le, 41 millió dollár (9,35 milliárd forint) összértékben.

 Minden interneten vásárolt gyógyszer hamis vagy illegális volt – ez az eredménye a június 18. és 25. között hatodszor megtartott, az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző nemzetközi Pangea akciónak, amelyben a hazai hatóságok a magyar weboldalakról vásárolt gyógyszereket vizsgálták meg.

Az akció idején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói csaknem kétszáz illegálisan működő magyar nyelvű weboldalt azonosítottak, majd próbavásárlásokat végeztek. Ezek az oldalak hamis és illegális készítményeket árultak, folyamatosan megtévesztették a vásárlóikat, eredeti, mellékhatások nélküli gyógyszerként reklámozták a készítményeket, csere- és pénz-visszafizetési garanciát vállalva – áll a hivatal szerdai közleményében.

A dokumentum szerint a vizsgált készítmények között találhatók férfiaknak szánt illegális és hamis potencianövelő készítmények, azokkal alkalmazandó gyógyszerek és hamis fogyasztószerek. A próbavásárlásokkal beszerzett készítményeket a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Országos Gyógyszerészeti Intézetének (OGYI) laboratóriumában vizsgálták be. Egyértelműen kiderült, hogy minden készítmény hamis vagy illegális volt.

 A hamis készítmények esetében az összetétel, a csomagolás, a tabletták kinézete tért el az eredeti gyógyszerekétől. Az illegális szereknek hatóanyaguk miatt nincs forgalomba hozatali engedélyük Magyarországon, ezért törvényellenes az értékesítésük. A készítményekhez minden esetben csak idegen nyelvű tájékoztatót csatoltak, de Magyarországon gyógyszer kizárólag magyar nyelvű betegtájékoztató kíséretében forgalmazható. Sok esetben nem is a dobozon feltüntetett eredeti hatóanyag volt a készítményben.

 Miután az összes vizsgált készítményről bebizonyosodott, hogy illegális vagy hamis, a GYEMSZI-OGYI feljelentést tesz az illegális oldalak üzemeltetői ellen, és kezdeményezi az oldalak eltávolítását.

 A közleményben írtak arról is, hogy az akcióban a NAV szakemberei a Magyarországra érkező gyógyszerkészítmény-szállítmányokat is ellenőrizték, továbbá fokozottan figyeltek minden olyan csatornát, amelyen keresztül bizonytalan forrásból származó gyógyszer érkezhet az országba. Az akciókban a pénzügyőrök ötezer hamis potencianövelőt találtak. A közterület- és piacellenőrzések, közúti, gépjármű- és folyami ellenőrzések alkalmával 264 embert és öt gyógyszerkészítmény-szállítmányt vizsgáltak át, kilenc esetben pedig felderítést végeztek. A felderítéseken több mint 22 ezer tablettát foglaltak le.

A Pangea akció összehangolt ellenőrzéseinek eredményeként világszerte összesen 9,8 millió darab potenciálisan veszélyes gyógyszert foglaltak le 41 millió dollár (9,35 milliárd forint) összértékben. Ez az eredmény jelentősen meghaladja a 2012-es lefoglalási adatokat, akkor 3,75 millió gyógyszert találtak 10,5 millió dollár (2,4 milliárd forint) értékben.

Egy hét alatt mintegy 522 ezer küldeményt ellenőriztek, ebből több mint 58 ezer csomagot foglaltak le. A lefoglalt készítmények között főként hamis rákgyógyszerek, antidepresszánsok, étrend-kiegészítők és potencianövelő szerek szerepeltek. Ötvennyolc embert őrizetbe vettek, őket az illegális készítmények gyártásával és terjesztésével gyanúsítják.

A netes ellenőrzések révén 9610 hamis és forgalmazási engedéllyel nem rendelkező, gyógyszereket értékesítő oldalt zároltak nemzetközi szinten, befagyasztották bankszámláikat, szpemes hirdetési rendszerüket is megszüntették. Az akció eredményeként 175 nyomozás folyik hamis gyógyszerek gyártása, forgalmazása miatt.

Az Interpol által koordinált Pangea VI akcióban 99 ország vett részt. A hatodik alkalommal végrehajtott összehangolt és átfogó, interneten zajló ellenőrzési sorozat célja a hamis és illegális gyógyszerek kereskedelmének felderítése, a potenciálisan veszélyes készítmények kivonása a forgalomból és az ezeket kínáló honlapok működésének megszüntetése.

FORRÁS.MNO