szombat, február 16, 2019
Text Size
Egészség Cikkek Húzós lehet a számla...

Ebben a rovatban olyan írásokat és cikkeket közlünk, amelyekből a fogyasztók hasznos információkat szerezhetnek egészségük megőrzésére vonatkozóan. Mozgás, az egészséges ételek jótékony hatásai – többek közt ehhez hasonló témákkal foglalkozik a rovat.

altTovábbra is 15 ezer és ötmillió forint közötti bírságot szabnak ki, ha valaki június 30-áig nem védekezett a parlagfű ellen. – Ki és hogyan jogosult vizsgálni a parlagfű elleni védekezést? – érdeklődött az egyik kaposvári olvasónk. Számos időpontot lehet hallani, s az illető nem szeretne pórul járni azért, mivel súlyos büntetés várhat azokra, akik az előírásokat nem teljesítik határidőre.

A megyei kormányhivatal növény-és talajvédelmi igazgatóság arról tájékoztatott: a parlagfű elleni védekezés Somogy majdnem teljes területét érinti. A belterületi lakóingatlanokat, ahol a jegyző végez, végezhet ellenőrzéseket valamint a teljes külterületet, azon belül is elsősorban a szántóföldi művelésben lévő területeket, szőlő-gyümölcsösöket, erdőtelepítéseket, erdőszéleket, földutakat, utakat szegélyező területeket.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényre hivatkozva kitértek rá: a jogszabály határozza meg az ingatlantulajdonosok és földhasználók kötelezettségét a parlagfű virágbimbók kialakulásának megakadályozására.

– Továbbra is 15 ezer és ötmillió forint közötti bírságot szabnak ki, ha valaki az adott év június 30-áig nem védekezett a gyomnövény ellen – utaltak az érintett kör kötelezettségére. – Ezen felül közérdekű védekezést kell elrendelnünk, aminek a végrehajtása esetén a védekezés és az eljárás költsége is a földhasználót, ingatlantulajdonost terheli.

forrás:sonline.hu