hétfő, október 22, 2018
Text Size
Árak cikkek Nem minden panasz megalapozott

altA többség a zsebén, illetve pénztárcáján érzi Pécsen a rezsicsökkentést, vannak azonban, akik a számlák tüzetesebb átnézése után a fogyasztóvédőkhöz fordultak. Volt, aki azért nem fizet ma kevesebbet, mert a szabadpiacról vásárol.

Immár négy hónapja kell tíz százalékkal kevesebbet számlázniuk az áram-, gáz- és távhőszolgáltatóknak, mégis vannak, akik nem érzik, hogy csökkent volna a rezsijük. A fogyasztóvédelemhez folyamatosan futnak be a panaszok Pécsről is.

- Jellemző, hogy a január elején beérkezett megkeresések a tavalyi fogyasztásról kiállított számlákkal voltak kapcsolatosak, amelyekben még nem kellett érvényesülnie a 10 százalékos csökkentésnek. Emellett előfordult az is, hogy többen nem egyetemes szolgáltatás keretében vételeztek, hanem szabadpiaci kereskedőtől vásárolták a villamos energiát, illetve a földgázt, erre a megállapodáson alapuló végfelhasználói árra azonban nem alkalmazható automatikusan a hatósági árszabályozás, így a 10 százalékos csökkentés sem – sorolja az eddigi tapasztalatokat Góra Zoltánné, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség megyei vezetője. De volt olyan megkeresés is, hogy a palackos gázok vonatkozásában miért nem érvényesül a csökkentés.

Az év eleje óta egyébként Pécsről tucatnyian reklamáltak a szervezetnél, de eljárást csak egy esetben indított a szervezet.

- A beadványok, megkeresések túlnyomó többsége tájékoztatással, számlával kapcsolatos magyarázattal megnyugtatóan orvosolható volt – mondja a vezető.

Góra Zoltánné azt mondta, a felügyelőség azt vizsgálhatja, hogy a szolgáltatók eleget tettek-e a rezsicsökkentésre vonatkozó jogszabályi kötelezettségeiknek. Ilyen például, hogy a számlának tartalmaznia kell a fogyasztó megtakarítását 2013. január 1-je óta, valamint az elszámolt időszak tekintetében is.

- Lényeges, hogy amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nem megfelelő díjtételt alkalmaz a szolgáltató, akkor számlareklamációjával először a szolgáltatóhoz kell mennünk. Ha marad a panasz, a fogyasztóvédelem csak ezt követően tud intézkedni – mondta a szakember.

forrás.pécsma.hu