szombat, február 16, 2019
Text Size
Egészség Cikkek Tízszeres kockázatot rejt a hamis áru

Ebben a rovatban olyan írásokat és cikkeket közlünk, amelyekből a fogyasztók hasznos információkat szerezhetnek egészségük megőrzésére vonatkozóan. Mozgás, az egészséges ételek jótékony hatásai – többek közt ehhez hasonló témákkal foglalkozik a rovat.

altAz igazi is káros, de a hamis sokkal inkább...

A University of Central Lancashire hallgatói végezték azokat a laborvizsgálatokat, amelyek a hamisított cigaretták fokozottan egészségkárosító hatását kimutatták. A hallgatók szerint, míg az eredeti dohányáruk egészségkárosító hatása jól dokumentált, addig a hamisított termékek esetében nincs így.

A kutatás készítői az egyetem városában, Prestonban szerezték be a bevizsgált hamisított termékeket. Az elemzés szerint egy Jin Ling nevű márka bizonyult a legveszélyesebbnek: az illegálisan terjesztett cigi esetében vegyi égést okozó kemikáliák nyomait találták meg, továbbá minden más mintánál nagyobb arányban mutattak ki benne olyan fémeket, mint a magnézium, a kobalt, a nikkel, a cink és a stroncium. A stronciumról pedig tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy összefüggésbe hozható a csontrák és a leukémia kialakulásával.

A kutatásról beszámoló Lancashire Evening Post szerint a legijesztőbb eredményt egy Golden Virginia márkájú hamisított dohányáru elemzése során találták, amely hamisítvány tízszer akkora arányban tartalmazott kadmiumot, mint az eredeti termék. Ezt az erősen toxikus fémet egyébként festékekben használják, és ismert róla, hogy károsítja a vesét, tüdőt, csontokat, a kadmiumos füst belégzése pedig a megfázáséhoz hasonló tüneteket is okozhat. A kutatók a hamisított cigi elemzése során a piridin nevű vegyület jelenlétét is kimutatták, amely pedig a férfiak reprodukciós képességét károsíthatja. A kutatást vezető szakértő szerint fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, milyen kockázatokkal jár, ha hamisított cigit vásárolnak, a fogyasztók ugyanis ezt a problémát közel sem találják olyan súlyosnak, mint az egyébként indokolt lenne.

forrás:élelmiszeronlie