szombat, február 16, 2019
Text Size
Egészség Cikkek Gyorsriasztást adtak ki: veszélyes termékek a magyar polcokon

Ebben a rovatban olyan írásokat és cikkeket közlünk, amelyekből a fogyasztók hasznos információkat szerezhetnek egészségük megőrzésére vonatkozóan. Mozgás, az egészséges ételek jótékony hatásai – többek közt ehhez hasonló témákkal foglalkozik a rovat.

Az interneten megrendelhető veszélyes étrend-kiegészítőkre hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ Facebook-oldalán.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kifejti: a spanyol gyógyszerhatóság gyorsriasztásában arról értesítette magyar partnerét, hogy egyes, gyógyszernek nem minősülő készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. A készítmények ugyanis szibutramin, valamint metokarbamol, dexametazon és diclofenac gyógyszer-hatóanyagokat tartalmaznak, ezek azonban nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján, a jelzett készítményeket Magyarországon nem jelentették be étrend-kiegészítőként. Ámde az interneten keresztül is megrendelhetőek, ezért az ÁNTSZ felhívja a lakosság figyelmét, hogy gyógyszernek nem minősülő készítmények gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, fent részletezett összetételük folytán veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Az ÁNTSZ a lakosság egészségének védelmében azt kéri, hogy amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik, jelezzék az illetékes fővárosi, illetve megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek.

forrás.hirado.hu