hétfő, július 23, 2018
Text Size
Otthon Cikkek Drágán bankolnak az idősek

Barkácsolás, szomszédjaink akár minket is érintő közüzemi tartozásai, lakberendezés – itt található minden olyan, otthonunkkal kapcsolatos cikk, mely hasznos, praktikus tanácsokkal látja el a fogyasztókat.

altEgyre növekszik az aktív időskorúak aránya, akik azonban ódzkodnak a bankkártya használatától, és inkább a költségesebb ügyfélszolgálati banki ügyintézést választják. De miért van így? És hogyan lehetne ezen változtatni? Kis odafigyeléssel a nyugdíjasok élete egyszerűbbé válhat, a bankok pedig új, aktív ügyfeleket szerezhetnek.

Nemzetközi tendenciák szerint az időskorú személyek, különösen a fejlett országokban egyre nagyobb arányt képviselnek a lakosságon belül. Magyarországon 2000-ben 987 ezer, 2010-ben már 1109 ezer és 2015-ben várhatóan 1233 ezer olyan magyar ember lesz, aki 60-70 éves kor között van. Egyre nő tehát az aktív nyugdíjas csoportnak nevezett korosztály aránya. A bankkártya birtokosok 12-15%-a jelenleg már 60 év feletti és számuk évről-évre nő. Ők többségében a nyugdíj felvételére használják bankkártyájukat és ritkán fizetnek kártyával, de miért?

Az idős emberek egyfelől félnek attól, hogy látják a kódjukat a boltban, vagy az ATM-nél, kifigyelik és akár meg is támadják őket, így biztonságosabbnak érzik, ha bankfiókban vagy postán vesznek fel pénzt. Másrészt nehezebben és lassabban is használják az ATM-eket vagy terminálokat, Sok olyan eszköz van, amely nem idősbarát és alig látják a betűket és a számokat, de bolti fizetés alkalmával gyakran azért fizetnek készpénzzel, mert szégyellik, hogy lassúak, nem akarják feltartani a többi vásárlót, félnek tőle, hogy elrontják a PIN kódot - mondta Tímár György nemzetközi bankkártya tanácsadó az IIR Magyarország Kártyapiac 2013 című rendezvényén. 

E három okból választják az idősek inkább a bankfióki ügyintézést, még annak ellenére is, hogy az költségesebb. Pedig néhány egyszerű módosítással sokkal könnyebb lehetne az idősek élete, ráadásul ez a bankoknak is érdeke, hiszen az idősebb korosztály jelentős célcsoport lehet.  

Mindhárom problémára van megoldás. Az idősek gyakran használják, és szeretik azokat a terminálokat, amelyek ötezer forintos összeg alatt nem kérnek PIN kódot. Így a kisebb bevásárlásoknál nem kell félni az időseknek, hogy valaki meglátja kódjukat, vagy esetleg elrontják azt. Fontos továbbá, hogy jól látható betűk és számok legyenek a terminálokon, ATM-eken illetve magán a kártyán is.

Magyarországon is megjelentek ezek a fejlődési, fejlesztési eredmények és ma már könnyítik a kártya használatot a fizetéseknél és a készpénzfelvételnél. A bankok, kereskedők is törekednek a chipes és az érintésnélküli kártyákkal egyszerűsíteni a kártyabirtokosok tevékenységét. Ezek jelentős beruházási összeget jelentenek, így elsősorban a berendezések és kártyák normális megújításánál, illetve új ügyfelek esetén kerül sor a korszerűbb megoldásra.

Sokan nyitottak arra is, hogy ezekben az években kezdjék el a bankkártya használatot. A pénzintézetek részéről érdemes lehet az időseknek szóló extra ajánlatokat kialakítani és például oktatással is lehet  náluk ösztönözni a kártyahasználatot, legyen szó akár írásbeli tájékoztatóról, akár szóbeli magyarázatról - javasolta a tanácsadó a konferencián.

Mindez persze megszokás kérdése is, és Magyarországon le vagyunk maradva a kártyahasználat terén, ennek egyik oka, hogy sok helyen még mindig nincs terminál, de az idősek esetében az is visszatartó erő volt, hogy sokáig nem bankszámlájukra kapták a nyugdíjat. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság adatai szerint a nyugdíjak pénzintézeti számlára utalásának aránya 2000-ben a nyugdíjasok 24,2%-t 2012. decemberében már 56,1%-t jelentette, amely közel másfél millió nyugdíjasnál tette lehetővé a bankkártya birtoklását.

Bankkártya használat feltétele hazánkban még bankszámlához kötődik, így a nyugdíjak készpénzkifizetésének nagy száma is korlátozhatta az időskorúak bankkártya birtoklását, de ez mostanra megváltozott.

Nemzetközi tendenciák szerint az időskorú személyek banki, pénzintézeti kapcsolata a világ összes fejlettebb országában szinte 100 százalékos, és több tíz éve már a bankkártya használatban is jártasak. A vásárláskori fizetés technikai feltételei ezekben az országokban igen jók. A legkorszerűbb technikával működő POS terminálokon megnövelt szám-és betűmérettel segítik az idősek helyzetét, és bankkártyás fizetési hajlandóságát. Remélhetőleg Magyarországon is egyre inkább ilyen irányba fogunk elmozdulni.

forrás.privátbankár