szombat, február 16, 2019
Text Size
Hatóság Cikkek Szeptember 1-jén hatályba léphet a magyar termék rendelet

A fogyasztóvédelmi hatóságok léphetnek fel szankciókkal a jogsértő vállalkozásokkal szemben. Az olvasók itt betekintést nyernek többek között a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tevékenységébe.

A jövőben önkéntes alapon fel lehet tüntetni az élelmiszereken a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” jelölést. A kategóriák használata nem lesz kötelező, de aki ráírja a portékájára, hogy magyar termék, annak meg kell felelnie a szabályoknak – mondta Fazekas Sándor .

A miniszteri rendelet szabályozza majd, milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a három kategória.

A magyar termék minősítés, vagy bármely más, az élelmiszer magyar származását tartalmazó állítás kizárólag akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, illetve a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el.

Hazai terméknek akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább 50 százaléka magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt.

A harmadik kategória a hazai feldolgozású termékek köre. Ide tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek.

A VM nem ír elő védjegy, vagy logó használati kötelezettséget a három kategória megjelenítéséhez, a tárca nem tervezi logók, vagy tanúsító védjegyek bevezetését, ugyanakkor támogatja a rendeletnek megfelelő civil tanúsító védjegyek használatát.

A fogyasztók egyre gyakrabban keresik a boltokban a magyar termékeket. Nő a magyar élelmiszerek iránti igény, ugyanakkor a vásárlók nehezen igazodnak el a különféle címkék és jelölések között, éppen ezért a szaktárca még tavaly elkészítette „az egyes önkéntes megkülönböztető jelölések élelmiszereken történő használatáról szóló” miniszteri rendeletet. A jogszabály tervezet a hazai vásárlók jobb tájékoztatását biztosítja.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az EU-s szabályoknak megfelelően még a múlt év végén kiküldte notifikációs eljárásra Brüsszelbe a magyar termék rendelet tervezetét. Az unió a dokumentum több pontját kifogásolta, de a kormány a héten úgy döntött, hogy a jogszabály kiállja az uniós próbát, ezért megjelenik a szabályozás a magyar piacon.

 

(forrás:Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)